GAMBAR BANJIR DI KEDAH 8 MAC 2012

Posted in 08 March, 2012
by wan_cikgumuzik

GAMBAR BANJIR DI KEDAH 8 MAC 2012 | Selepas kuala lumpur, sekarang di Kedah pulak dinaiki air.. Itu berikutan hujan lebat yang melanda. Beberapa buah kampung di Kedah telah ditenggelami air dan di sini saya senaraikan nama-nama kampung yang dinaiki air.

Berikut adalah berita yang dipetik di akhbar harian metro berkaitan banjir di kedah yang berlaku sejak 7 mac 2012 sehungga 8 mac 2012..
ALOR SETAR: Sebanyak tujuh buah kampung yang melibatkan 150 buah rumah di kawasan Changlun dinaiki air berikutan hujan lebat sejak petang semalam.
Kampung berkenaan ialah kampung Paya Nongmi, Belakang Pasar Changlun, Padang Pasir, Masjid, Paya Lantau, Titi Kerbau, Kubang Hamid, Taman Sayang, Pasar Changlun serta sekitar pekan Changlun lama, yang dinaiki air hampir satu meter. 
Zakaria Ahmad, 77, dari Kampung Paya Nongmi berkata rumahnya mula dinaiki air sejak 7 pagi tadi.

"Saya sudah mula kemas barang sejak semalam. Selalunya kalau hujan lebat macam ini, air akan naik," katanya.

Zakaria berkata sejak banjir besar melanda Kedah pada hujung tahun 2010, kawasan kampungnya tidak pernah dinaiki air sehingga sekarang.

Rokiah Hashim, 64, juga berkata dia sudah mengemaskan barang-barang di dalam rumahnya sejak hujan turun mulai petang semalam.

Pengerusi Bencana Alam Daerah Kubang Pasu, Ahmad Fisol Md Nor berkata buat sementara waktu pihaknya belum membuka pusat pemindahan.

"Kita akan memantau dan bersiap sedia dari semasa ke semasa dan jika ia hujan berlarutan, barulah kita buka pusat pemindahan," katanya.

Di Padang Terap, sebanyak 19 rumah di Kampung Perik, Kuala Nerang turut dinaiki air berpunca daripada limpahan air sungai.

Tiga keluarga telah dipindahkan ke Dewan Orang Ramai selepas rumah mereka dimasuki air melebihi paras pinggang selepas hujan turun bermula 6.30 petang hingga 8.30 malam tadi.

Mohd Risham Abdul Rahman, 28, berkata hujan lebat turun sejak tiga hari lalu dan semalam adalah yang terburuk.

"Pada pukul 8.30 malam tadi, hujan mula berhenti dan air mula naik dalam masa 15 minit sudah memenuhi kawasan rumah," katanya.

Anggota Dewan Undangan Pedu, Datuk Seri Mahdzir Khalid melawat dan menyampaikan bekalan makanan kepada penduduk.

Beliau yang juga Ketua Umno bahagian Padang Terap berkata pasukan bertindak seramai 20 orang telah dikerah untuk membantu mangsa banjir. - BERNAMA
Saya akan cuba dapatkan Gambar kejadian banjir di kedah yang berlaku 8 mac 2012. Insyaalah kalau berkesempatan, saya akan pergi ke kedah untuk ambil gambar banjir yang terkini di kawasan banjir di kedah...


Buat masa sekarang, hanya satu jer gambar banjir di kedah yang dapat saya kongsikan.. Insyaalah saya akan cari lagi gambar sekitar banjir di kedah yang berlaku pada 8 mac 2012.JOM LIKE FB FANPAGE AKU...!!